Dotazník

Na Kalvárii

1. Snažíte se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt?

To rozhodně ne. Jsme kurátorky a sebe eliminovat nechceme. Ale vlastně je to půl na půl. Jednak umělce vybíráme podle jejich dosavadní tvorby a pak jsme mile překvapené, co pro Kalvárii vytvoří a jednak si vybíráme už hotová díla, pak si vytváříme své kurátorské koncepty a jsme mile překvapené, jak to funguje. No a nebo taky ne. Důležité pro nás je, aby umělec či kurátor zažil prostor před tím, než tam něco vytvoří, jinak mu to nedovolíme.   

2. Jaká je vaše koncepce galerie? 


Kalvárie je konceptem sama o sobě. Má silný génius loci, který si podmíní vše, co tam vložíte, i vnímání těchto vložených děl. Náš koncept se vyvíjí spolu s rekonstrukcí Kalvárieí i s naší zkušeností s prostorem. Začínaly jsme se site-specifik instalacemi ve dvou osově souměrných kaplích. Pak přišly kurátorské výstavy, výstavy v Božím hrobě, v exteriéru a zatím jsme dospěly k výstavě o uměleckém zprostředkování dokumentace. Hlavní koncept však vychází z náhodného setkání se s uměním na výletě, který snad Kalvárie spolu s uměním dovede proměnit v pouť - tedy v hlubší zážitek než je výhled od kaplí do okolí.      

3. Víte o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost se pohybuje v neziskovém sektoru? Napište mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyberte jen jednu galerii.  


NE    
 
4. Jaké máte finanční náklady s galerijním provozem a jak získáváte finance na její provoz?

Kalvárie je v rekonstrukci, takže vlastně nevíme jaké jsou náklady, kdy budeme například potřebovat kustoda, ale snažíme se vycházet vstříc potřebám výstav, jak dovedeme.
Na Kalvárii provozuje Kompot, finance získáváme částečně od něj (tedy od nás), letos jsme také získali grant od MKČR, díky tomu a díky instalaci Jana Proška a Jak Krtičky se nám letos podařilo vyrobit zdroj elektřiny.   
 
Romana Veselá
3. 6. 2013