Dotazník

Blahobyt

Snažíš se ve své galerii eliminovat kurátorský aspekt, když se nachází v bytě a není to tzv. "tradiční" výstavní prostor?

Ano, přirozeně, neboť se sám vlastně za kurátora nepovažuji, nanejvýš za jakéhosi pomocníka při tvorbě instalace. Jsem především praktik, nikoliv teoretik. Většinou jsem pozvané osobě nebo osobám nechal naprostou volnost a jen jim doporučil nějaké zlepšováky.

Jaká je koncepce galerie?

Během prvního roku (září 2011 – červen 2012) jsem vždy jednou za měsíc oslovil nějakého umělce, rekrutujícího se většinou z okruhu mých kamarádů ze školy, jestli by nechtěli udělat u mě v bytě jednodenní výstavu, aby byla záminka pro nealkoholický večírek. S tím že první výstava vznikla zcela impulzivně, vystavoval jsem sám svůj cyklus kreseb, abych ho viděl z odstupu, no a na to navázal můj nápad v podobných akcích pokračovat. Fungovalo to až do června 2012, kdy jsem opět vystavoval já, ale pod jedním ze svých pseudonymů (Kristian Sittich). Přišel jen můj kamarád-model z AVU John, s kterým jsem hrál celý den šachy, a když odešel, zjistil jsem že jsem mu zapomněl ty kresby ukázat. Tak to byla taková tečka a pak jsem si dal prázdniny. Nyní jsem byt “zničil” svými freskami, takže už zde není možno pořádat výstavy, protože jsem ten prostor zcela obsadil. Plánuji nicméně na rok 2013 pořádat různé básnické čtení nebo jiné dramaturgické akce.

Víš o nějaké podobně zaměřené galerii na současné umění v zahraničí, kterou také provozují umělci a její činnost je nezisková? Napiš mi, prosím, na ni webový odkaz a email. Vyber jen jednu galerii.

O tom víš určitě sama víc než já, neboť jsi mě přivedla k informaci, že nejsem jediný pod Sluncem, kdo pořádá výstavy u sebe doma. Jak jsem již psal, moje “galerie” vznikla spíše instinktivně, intuitivně, a tak jsem v tomto takovým geniálním blbem.. Nicméně nejvíc mě z tvé knihy zaujala galerie v ledničce.

Jaké jsou finanční náklady s galerijním provozem a jak získáváš finance na její provoz?

Někdy jsem uvařil nějaké dobré jídlo, jinak vzhledem k tomu že jsem abstinent, tak když už někdo trochu pil, tak si přinesl své. Žádné vstupné jsem nevybíral, náklady na výstavu byli vždy prakticky nula, a další jídlo zase přinesli naopak třeba hosté a mně tu zbylo.

Nikola Čulík
12. 11. 2012