Galerie Ahoj Nazdar Čau


kuratoři
město: Liberec
adresa: Frýdlantská 241/11
kurátor: Petra Filipovská, Leona Nesvadbová, František Janýš Novotný, Michal Fleischmann (od léta 2014)
telefon: +420 607 877 400
email: galerie@ahojnazdarcau.cz
www: http://ahojnazdarcau.cz
otevírací doba: vitrínky nonstop, kavárna podle otevíracích hodin
vznik galerie: 13.07.2013

Galerie Ahoj Nazdar Čau o. s. je nezávislý výstavní projekt, jehož cílem je prezentovat především současné mladé umělce.

Mise
Vladivostok

Popis
Galerie Ahoj Nazdar Čau je nezávislý výstavní projekt, jehož cílem je prezentovat především současné mladé umělce v Liberci a jeho okolí. Hlavní náplní je poskytnout prostor zajímavým umělcům z celé republiky, i lokálním autorům a obohatit tak zdejší výstavní činnost, která mladé a ne zcela známé umělce přehlíží. Spolu s výstavami pak pořádat i další kulturně-společenské akce a umožňovat setkávání lidí s podobnými zájmy. V současné době galerie působí ve dvou vitrínkách kina Varšava v Liberci a nově ve Spolkovém domě v Jablonci n. N. v Kavárně Floriánka. V minulosti galerie působila v liberecké Zemské vinotéce a na Tovaryšském Vršku.

z oficiálního textu galerie 

Přípravný výbor byla startovní výstavou Galerie Ahoj Nazdar Čau o. s. svých zakládajících členů Petry Filipovské, Leony Nesvadbové a Františka Janýše Novotného. Petra Filipovská je absolventkou Fakulty umění Ostravské univerzity atelieru Nových médií Jiřího Surůvky. Ve svých instalacích, objektech, animacích, či kresbách vytváří specifickou atmosféru, vycházející z vnitřního světa. Pohrává si s bizarností, která nás právě může v těchto světech potkávat. Prvky z reality spojené s prvky snovými, hororovými, směšnými, takové jaké může poskytnout naše podvědomí. Zde vystavila své digitální černobílé kresby vycházející z niterných pocitů a vidin a objekt zpotvořeného lišáka z různorodých kusů dřeva. Leona Nesvadbová je absolventkou Fakulty umění a designu UJEP v Ústí n. L. atelieru Přírodních materiálů. Zabývá se jak šperkem, tak obrazy, v kterých používá techniku sítotisku kombinovanou s malbou, zobrazuje především tváře, ze svého okolí v sytých hutných barvách a je tomu tak i na této výstavě, tentokrát ve filmovém duchu. František Janýš Novotný je studentem doktorandských studií na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí n. L. na katedře Vizuální komunikace, kde i diplomoval. Jeho práce mají převážně konceptuální charakter sociálního zaměření, reflektuje člověka v digitálním světě a v jeho sítích. Výstupem pak jsou minimalistické grafiky, v kterých jsou obsaženy zdrojové, či přetransformované informace. Na této výstavě představil tři grafiky, zhuštěné texty diplomových prací těchto tří lidí, vyabstrahované osobní zpovědi. Zdánlivě neslučitelné přístupy v tvorbě jsou spojeny místem a přátelstvím.

z tiskové zprávy k výstavě Přípravný výbor, 14.7-9.8.2013