Room in


město: Ústí nad Labem
adresa: Bělehradská 2042/2, byt č. 8
kurátor: Romana Bartůňková
telefon: +420 607 966 444
email: galerieroomin@gmail.com
www: http://galerie-roomin.blogspot.com/
otevírací doba: na pozvání, soukromý byt
vznik galerie: 09.12.2010
zánik galerie: 05.02.2012

V prosinci 2010 (9.12.) otevřená bytová galerie s názvem Room in se nachází v centru města Ústí nad Labem poblíž Domu kultury, konkrétně ve třetím patře kulatého domu (jeho půdorys byl inspirací pro logo galerie) a je součástí bytu, který obývají 3 studenti/výtvarníci a 1 pracovnice neziskové organizace. 

Její vznik reaguje nejenom na rozšiřující se počet studentů a absolventů tvůrčích oborů, kteří mají chuť svou práci někde prezentovat, ale zejména na potřebu být součástí určité komunity a podílet se na utváření tvůrčího napětí v jejím akčním radiusu. Ve faktu sdílení společných prostor fyzicky nebo na podobné profesní, názorové a kulturní platformě a prostřednictvím společných známých, se skrývá poměrně dobrý potenciál. Ten vidím zejména v atmosféře domáckého prostředí, vlídného pro konzumaci intelektuálních a uměleckých produktů. 

Galerie Room in by měla fungovat jako místo pro prezentaci místních i přespolních autorů, osvědčených i začínajících, českých i zahraničních. Galerie má poskytovat svobodné zázemí pro umělecké vyjádření a sloužit rovněž k experimentování, sloužit pro residenční pobyty. 

Po vernisáži jsou výstavy návštěvám k dispozici po předchozí domluvě. V plánu je také kooperace s ostatními nezávislými výstavními prostory v Ústí nad Labem, účast například na dalších ročnících artfestivalu AFT. 

Pozn.: Provoz galerie je hrazen z mimořádného stipendia kurátorky, interní doktorandky na KVK UJEP Ústí nad Labem.

Dosud zde vystavili: 
Romana Bartůňková, Andrea Pekárková alias AKA47, Viktorie Valocká a Radim Langer, Eva Svobodová, Tereza Voštová a Long Do

z emailu ze dne 6. 6. 2011 od Romany Bartůňkové

V současnosti je provoz galerie Room in pozastaven z důvodu zániku místa a hledá se nový prostor.